Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Marchew pokrój w kostkę. Paprykę także pokrój w kostkę. Fasolkę posiekaj na mniejsze kawałki. Kalafior podziel na małe różyczki.
W dużym rondlu lub głębokiej patelni podgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smażąc do momentu, aż staną się miękkie i lekko złociste.
Do cebuli i czosnku dodaj mielony kminek, kolendrę, kurkumę, cynamon oraz kardamon. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
Dodaj pokrojonego ziemniaka, marchewkę, zieloną paprykę, zielone fasolki i kalafior. Mieszaj, aż warzywa będą dobrze pokryte przyprawami.
Dodaj groszek, migdały i rodzynki do warzywnej mieszanki. Wlej mleko i przecier pomidorowy, a następnie dodaj sól. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Wegetariańską kormę możesz podawać z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego!
Dodaj komentarz