Wegetariańska lasagne z serkiem wiejskim

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Sos pomidorowy:

  • 700g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
  • ¼ szklanki grubo posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 150g dziecięcego szpinaku
  • 500g Serka Wiejskiego naturalnego
  • pieprz
  • sól
  • Makaron do lasagne
  • 200g Mozzarelli tartej Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.



Krok 2

Marchewkę, paprykę i cukinię umyj, a później pokrój w małą kosteczkę. Cebulę również pokrój w kosteczkę.



Krok 3

Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj marchewkę, paprykę, cukinię, cebulę i sól. Smaż przez 8-12 min (aż warzywa będą złote na brzegach), co parę minut mieszając. Dodaj kilka dużych garści szpinaku. Smaż, często mieszając. Powtórz z pozostałym szpinakiem i smaż przez ok. 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok.



Krok 4

Sos pomidorowy: Pomidory przełóż na sitko i przez minutę odsącz z nadmiaru soku. Przełóż je do miski. Dodaj bazylię, oliwę, czosnek, sól i płatki czerwonej papryki. Zblenduj, aż do rozpadnięcia się pomidorów.



Krok 5

Wlej pół serka wiejskiego do miski i blenduj przez ok. 1 minutę, aż do uzyskania gładkości.



Krok 6

Dodaj do drugiej miski usmażone warzywa oraz szpinak. Zblenduj, aż do ich drobnego posiekania warzyw.



Krok 7

Przenieś zblendowane warzywa i szpinak do miski z rozdrobnionym serkiem wiejskim. Dodaj resztę serka wiejskiego, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj łyżką, aż do połączenia składników.



Krok 8

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż ½ szklanki sosu pomidorowego. Na sos nałóż 1 warstwę nieugotowanego makaronu do lasagne. Równomiernie rozłóż na makaronie połowę mieszanki twarogu i warzyw. Później dodaj znowu ½ szklanki sosu, makaron i resztę mieszanki warzyw. Na wierzchu polej ¾ szklanki sosu pomidorowego, a następnie ½ szklanki mozzarelli. Na wierzchu ułóż jeszcze jedną warstwę makaronu, a potem zakryj ją równomiernie resztą sosu pomidorowego i posyp pozostałą mozzarellą.



Krok 9

Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową. Piecz pod przykryciem przez 18 minut, a potem zdejmij folię. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez ok. 10-12 minut, aż do zarumienienia się sera.



Krok 10

Wyjmij lasagne z piekarnika i pozwól jej ostygnąć 15-20 minut. Posyp ją na wierzchu świeżą bazylią. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.