Kaszę jęczmienną i bulgur ugotować. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie( skracając czas gotowania podany na opakowaniu o 5 minut). Ostudzić i wyłożyć do miski. Ziemniaki rozdrobnić, wszystko wymieszać. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Do patelni dodać drobno pokrojonego pora i startą na średnich oczkach marchewkę, smażyć przez 5 minut.
Pieczarki obrać, bardzo drobno pokroić i przesmażyć około 10 minut. Pieczarki dodać do ziemniaków, dołożyć warzywa z patelni. Do masy dodać przyprawy, sól i pieprz. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Wyciąć stwardniałą część kapusty. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Kapustę włożyć do garnka i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i przestudzić.
Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki, aż do zużycia farszu. Przygotować głęboki garnek.
Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty. Gotowe gołąbki układać na sobie.
W osobnym garnku przygotować sos - passatę pomidorową, koncentrat, pół szklanki wody, sól pieprz zagotować. Do szklanki odłożyć trochę sosu pomidorowego, dodać mąkę i wymieszać dokładnie, po czym dodać do reszty sosu i wymieszać. Doprawić suszonymi ziołami.
Gołąbki zalać bulionem i gotować przez około 30 minut. Podawać z sosem pomidorowym i świeżym koperkiem.
Dodaj komentarz