Cebularze z anchois

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 100 g drożdży świeżych
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody ciepłej
  • 5-6 cebul
  • Papryka słodka mielona do smaku
  • Zioła prowansalskie do smaku
  • 1 puszka anchois
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlewamy ¾ szklanki ciepłej wody, dodajemy drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.



Krok 2

Cebulę kroimy w grube piórka i dusimy na 2 łyżkach oliwy.



Krok 3

Dodajemy paprykę słodką, zioła prowansalskie, sól i pieprz.



Krok 4

Do drugiej miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy drożdże i 10 łyżek oliwy.



Krok 5

Wyrabiamy ciasto dolewając stopniowo resztę ciepłej wody.



Krok 6

Dzielimy ciasto na kulki, spłaszczamy. Nakładamy dużą ilość cebuli oraz kawałki anchois. Pieczemy przez około 14-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C z termoobiegiem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.