Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Rodzynki sparzyć, odsączyć, obtoczyć w mące. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać mąkę, rozczyn, rum i sól, napar z kawy.
Zagnieść ciasto, dodać ciepłe masło,zagnieść jeszcze raz i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową, przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia.
Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Przełożyć połowę ciasta, wyłożyć masę kajmakową, przykryć drugą połową i odstawić na pół godziny.Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Udekorować lukrem z cukru pudru i mleka oraz skórką pomarańczową.
Dodaj komentarz