Wielkanocna babka cytrynowa

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 g mąki
  • 20 g cukru
  • 6 g drożdży
  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 5 żółtek
  • ½ kostki masła Łaciate
  • skórka z 1 cytryny
  • cukier puder
  • 1 szczypta soli
  • aromat cytrynowy

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozetrzyj z 2 łyżeczkami cukru, dodaj łyżkę mąki i zalej 1/4 szklanki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Formę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę, zaczyn drożdżowy, szczyptę soli, skórkę z cytryny, aromat i resztę mleka. Wyrabiaj przez 5 minut. Nadal wyrabiając dolewaj partiami rozpuszczone, ciepłe masło. Masę przelej do formy.



Krok 3

Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wstaw je do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piecz przez około 45 minut.



Krok 4

Wyciągnij ciasto, schłodź i przełóż na talerz. Oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem wyrabianym na bazie soku z cytryny. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.