Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże rozetrzyj z 2 łyżeczkami cukru, dodaj łyżkę mąki i zalej 1/4 szklanki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę, zaczyn drożdżowy, szczyptę soli, skórkę z cytryny, aromat i resztę mleka. Wyrabiaj przez 5 minut. Nadal wyrabiając dolewaj partiami rozpuszczone, ciepłe masło. Masę przelej do formy.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wstaw je do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piecz przez około 45 minut.
Wyciągnij ciasto, schłodź i przełóż na talerz. Oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem wyrabianym na bazie soku z cytryny. Smacznego!
Dodaj komentarz