Tiramisu cytrynowe z lemon curd

Autor:

Marta

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36 % Łaciata
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • krem lemon curd:
  • 3 cytryny
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła Łaciata
  • 3 kostki białej czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopty układamy w naczyniu smarujemy za pomocą pędzelka silikonowego ajerkoniakiem. Żółtka ubijamy z cukrem dodajemy mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.Wszystko razem delikatnie łączymy. Z cytryn wyciskamy sok, dodajemy jajka, cukier i umieszczamy w naczyniu na parze. Mieszamy często aż do połączenia składników, dodajemy masło. Krem studzimy, odkładamy 2-3 łyżki a pozostały łączymy z masą. Wykładamy połowę na biszkopty, przykrywamy drugimi i wykładamy pozostałą masę. Polewamy pozostałym kremem cytrynowym i posypujemy startą czekoladą. Schładzamy w lodówce przez noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.