Wigilijne pierożki z suszonymi śliwkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 0,5 szklanki musu z dyni
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka Łaciate
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Garść posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • Miód naturalny
  • Sól
  • Orzechy włoskie

Przygotowanie

Krok 1

W ciepłym mleku rozpuścić masło. Do przesianej mąki dodać mus z dyni, szczyptę soli, połączyć z mlekiem i zarobić ciasto. Przykryć i pozostawić na 15-20 minut.





Krok 2

Suszone śliwki zalać na pół godziny gorącą wodą, osączyć, drobno posiekać. Dodać skórkę pomarańczową i posiekane orzechy, dokładnie wymieszać.





Krok 3

Na posypanej mąką desce rozwałkować ciasto, pokroić w kwadraty, włożyć porcję nadzienia





Krok 4

Pierożki dokładnie zlepić. Partiami wkładać do gotującej się wody z dodatkiem soli. Gotować około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.





Wskazówki

Podawać z miodem i posiekanymi orzechami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.