Wiosenna sałatka w szklankach

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Sałatka:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 1 średnia marchewka
  • garść świeżych zielonych kiełków (np kiełków słonecznika, zielonego groszku)
  • 150 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • kilka liści natki pietruszki

Zielony dressing:

  • garść świeżych liści mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 średni zielony ogórek szklarniowy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Dressing: ogórka obierz i pokrój na mniejsze kawałki, miętę, natkę posiekaj. Przełóż wszystkie składniki do wysokiego naczynia i zblenduj na gładki sos. Wstaw do lodówki na 10 minut.



Surówka:

Na dno każdej szklanki nałóż po łyżce dressingu.
Rzodkiewki umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż do szklanek. Dodaj warstwę groszku (jeśli używasz mrożonego, ugotuj go wcześniej i wystudź), następnie dodaj pokrojony na plastry ogórek oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Na wierzch połóż porcję kiełków i natkę pietruszki, całość polej z góry łyżką dressingu. Podawaj od razu.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.