Marchewkowe knedle ze śliwkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag ugotowanej marchewki
  • 2 jajka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kg śliwek
  • Sól
  • Masło
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowaną marchewkę zmiksować. Mąkę przesiać, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajka i purée z marchewki, szybko zagnieść ciasto.





Krok 2

Podzielić na 3-4 kawałki, utoczyć wałeczki i pokroić na porcje.





Krok 3

Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i ułożyć po 1 śliwce ( mogą być śliwki mrożone ).





Krok 4

Dokładnie zlepić formując podłużne knedle. Partiami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane zrumienionym masłem, oprószone cukrem.





Wskazówki

Knedle można podawać z sosem czekoladowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.