Sałatka z batatem jest lekka i wyjątkowo smaczna. Dodatek awokado w postaci guacamole dostarczy nam wartości odżywczych. Sałatka będzie idealną potrawą dla osób lubiących zjeść lekko, zdrowo oraz bardzo smacznie.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 3-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Przygotowanie sałatki zaczynamy od obrania i ugotowania batatów. W tym celu obrane bataty kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu bataty kroimy w kostkę i odstawiamy do wystygnięcia.
W celu przygotowania guacamole, awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki i przekładamy do miseczki. Siekamy drobno kolendrę, a obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Kolendrę i czosnek dodajemy do miseczki z awokado. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Na półmisek wykładamy rukolę i układamy na niej uprzednio przygotowanego batata. Bezpośrednio do miski przekładamy również naszą pastę z awokado. Całość posypujemy owocami granatu, posiekanymi orzechami pekan oraz pokrojonym w kostkę serem feta.
Dodaj komentarz