Sałatka z batatem oraz aromatycznym quacamole

Sałatka z batatem jest lekka i wyjątkowo smaczna. Dodatek awokado w postaci guacamole dostarczy nam wartości odżywczych. Sałatka będzie idealną potrawą dla osób lubiących zjeść lekko, zdrowo oraz bardzo smacznie.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 3-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie rukoli
  • - 3 bataty
  • - 2/3 opakowania fety
  • - 1 granat
  • - 2 garście orzechów pekan
  • - 1 duże awokado
  • - garść liści kolendry
  • - 2 ząbki czosnku
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowanie sałatki zaczynamy od obrania i ugotowania batatów. W tym celu obrane bataty kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu bataty kroimy w kostkę i odstawiamy do wystygnięcia.



Krok 2

W celu przygotowania guacamole, awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki i przekładamy do miseczki. Siekamy drobno kolendrę, a obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Kolendrę i czosnek dodajemy do miseczki z awokado. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.



Krok 3

Na półmisek wykładamy rukolę i układamy na niej uprzednio przygotowanego batata. Bezpośrednio do miski przekładamy również naszą pastę z awokado. Całość posypujemy owocami granatu, posiekanymi orzechami pekan oraz pokrojonym w kostkę serem feta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.