Grillowany kurczak w sosie z limonki

Tradycyjna, grillowana pierś z kurczaka w nieco innej odsłonie, czyli w marynacie na bazie limonki. Takie połączenie smaków z pewnością pozytywnie zaskoczy Twoich gości.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 filety z kurczaka,
  • - 3 limonki,
  • -1 ząbek czosnku,
  • -1 łyżka oleju,
  • - ¼ łyżeczki ostrej papryki,
  • -1 łyżeczka cukru,
  • - ½ łyżeczki soli,
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • -1 szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Limonki dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z 1 limonki. Z wszystkich limonek wyciskamy sok. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.



Krok 2

Łączymy olej, czosnek, sok z limonek, skórkę z limonki, paprykę, cukier, sól i zioła prowansalskie. Tak przygotowaną marynatą nacieramy filety i całość odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut.



Krok 3

Filety przekładamy na rozgrzany grill i podpiekamy z obu stron na złoty kolor. Podajemy np. z posiekanym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.