Tradycyjna, grillowana pierś z kurczaka w nieco innej odsłonie, czyli w marynacie na bazie limonki. Takie połączenie smaków z pewnością pozytywnie zaskoczy Twoich gości.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Limonki dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z 1 limonki. Z wszystkich limonek wyciskamy sok. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Łączymy olej, czosnek, sok z limonek, skórkę z limonki, paprykę, cukier, sól i zioła prowansalskie. Tak przygotowaną marynatą nacieramy filety i całość odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut.
Filety przekładamy na rozgrzany grill i podpiekamy z obu stron na złoty kolor. Podajemy np. z posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz