Curry Chana Masala z cieciorką

Danie: Obiad

Osób: 3-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 3-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 szklanki ugotowanej cieciorki
  • - 600 g pomidorów z puszki
  • - 200 g ugotowanego ryżu
  • - 1 duża cebula
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 3 łyżeczki startego imbiru
  • - 2 łyżeczki kolendry
  • - 1 łyżeczka chili
  • - 2 łyżeczki kurkumy
  • - 2 łyżeczki kuminu
  • - 2 łyżeczki garam masala
  • - 2 łyżeczki cukru
  • - olej do smażenia
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj garnek o grubym dnie. Wlej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj imbir i kumin. Podsmażaj jeszcze chwilę. Następnie dosyp resztę przypraw i wszystko dokładnie wymieszaj.



Krok 2

Smaż na małym ogniu przez około 5 minut. Dodaj pomidory, odsączoną cieciorkę i cukier. Pozostaw na ogniu bez przykrycia na około pół godziny. W trakcie gotowania, co jakiś czas dolewaj odrobinę wody. Dodaj sól i pieprz. a jeżeli sos dalej jest kwaskowaty jeszcze odrobinę cukru.



Krok 3

Ugotuj ryż (najlepiej jaśminowy). Podawaj ze świeża kolendrą lub pietruszką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.