Wiosenna zupa z zieloną fasolką

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 150 g świeżego zielonego groszku
  • 150 g świeżej fasolki szparagowej
  • 200 g młodej brukselki
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa

Dodatkowo:

  • Śmietana UHT Łaciata 12%

Przygotowanie

Krok 1

Kasze gotujemy i odstawiamy pod przykryciem.



Krok 2

Do garnka wlewamy bulion. Cukinię i marchewkę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy warzywa do zupy. Groszek i brukselkę dodajemy w całości, mieszamy i przykrywamy pokrywką.



Krok 3

Gotujemy przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wsypujemy kaszę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy przez kolejne 10 minut.



Krok 4

Przelewamy do miseczek, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Do smaku możemy dodać kwaśną śmietanę. Smacznego!



Wskazówki

Jeśli nie masz świeżych warzyw, z powodzeniem możesz wykorzystać mrożone.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.