Wołowina w winogronach i śliwkach

Rewelacyjnie wygląda, niesamowicie smakuje i … robi się sama – czy można chcieć czegoś więcej? Tak! Dokładki!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg wołowego mięsa gulaszowego
  • - 4 łyżki oleju
  • - 1 kiść winogron
  • - 10 śliwek suszonych
  • - pół szklanki alokoholu ziołowego
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 5 gałązek rozmarynu
  • - 1,5 l zimnej wody
  • - garść świeżej kolendry

Przygotowanie

Krok 1

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z obu stron



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy alkoholem ziołowym, dodajemy rozmaryn i zalewamy wodą. Śliwki suszone drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Winogrona kroimy na połówki i również dodajemy do naczynia żaroodpornego



Krok 3

Pieczemy ok. 2 godziny w temperaturze 190 stopni sprawdzając, czy nie należy uzupełnić wody (mięso powinno być przykryte wodą)



Krok 4

Przed podaniem dekorujemy listkami kolendry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.