Świeża sałatka ze słodkim akcentem w postaci figi

Dodając figi do sałatki zadbasz o swoje zdrowie oraz urozmaicisz smak potrawy. Przepis jest prosty w przygotowaniu i bardzo efektowny.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

4.20/5

Oceń przepis

Ocena

4.20/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie rukoli lub mix sałat
  • 4 świeże figi lub 60 g suszonych fig
  • 50 g borówek
  • 1 granat
  • 100 g czarnych oliwek w zalewie
  • ⅓ opakowania sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Na początku przygotuj sałatę. Umyj ją i osusz z nadmiaru wody. Wyłóż sałatę na półmisek.



Krok 2

Figi dokładnie umyj, w przypadku świeżych owoców pokrój je w ćwiartki, w przypadku suszonych wystarczy na pół. Ułóż je równomiernie na wcześniej przygotowanej sałacie. Borówki amerykańskie dokładnie umyj i również dodaj do sałaty.



Krok 3

Czarne oliwki odcedź z zalewy. Oliwki przekrój na pół i dodaj do półmiska.



Krok 4

Ser pokrusz w dłoniach i posyp przygotowaną sałatkę. Granat przekrój na pół i wydobądź z połówek jego owoce. Następnie dodaj je do sałatki. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj ocet balsamiczny.



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

Maciej Gurgul

Opublikowany: 2018-01-15 21:02:00

Wspaniały! Lepszej potrawy nie próbowałem nigdy!

Odpowiedz

Maciej Gurgul

Opublikowany: 2018-01-15 21:04:00

Może być

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.