Wołowina z chili – chili con carne

Ostre, rozgrzewające, bardzo aromatyczne i pożywne danie, które uwielbiają ludzie na całym świecie. Pasuje zarówno do ryżu, jak i pieczywa pszennego.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g mielonego mięsa wołowego
  • - 2 puszki czerwonej fasoli
  • - ¼ czerwonej papryki
  • - ¼ żółtej papryki
  • - 2 puszki pomidorów
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 mała cebula, pół łyżeczki chili
  • - ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • - 1 łyżka mąki
  • - ½ łyżeczki oregano
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę drobno kroimy. Przyprawiamy mięso solą, pieprzem, oregano, papryką, chili, startym czosnkiem, pokrojoną cebulą, cukrem, mąką. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie wrzucamy do niego mięso i podsmażamy, aż nabierze lekkiego koloru.



Krok 2

Dodajemy pomidory i pokrojoną paprykę i dusimy ok. 25 minut na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.



Krok 3

Dodajemy fasolę z puszki i dusimy do 10 minut.



Krok 4

Podajemy np. z ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.