Wołowina z curry i ziemniakami

Wołowina z curry jest oryginalną, niecodzienną wersją gulaszu tradycyjnego. Wyśmienita przyprawa curry nadaje potrawie piękny zapach i rewelacyjny smak. Tego trzeba spróbować!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g polędwicy wołowej
  • - 500 g ziemniaków
  • - 2 cebule
  • - 1 marchewka
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 łyżeczki curry
  • - 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • - ¾ szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - ¼ szklanki białego wina
  • - 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • - 3 gałązki natki pietruszki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Polędwicę kroimy w mniejsze kawałki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w koskę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy wołowinę do zarumienienia. Dodajemy ziemniaki i dalej podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, marchewkę i zgnieciony czosnek. Bulion mieszamy z mąką kukurydzianą. Całość zalewamy bulionem z mąką kukurydzianą, dodajemy wino, sos chilli i curry i dusimy do czasu, aż wołowina będzie miękka.



Krok 3

Przed podaniem dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.