Sos pomidorowy ze świeżymi krewetkami i szczypiorkiem

Sos pomidorowy z krewetkami i szczypiorkiem jest daniem smacznym i zdrowym. Potrawa dość łatwa w przygotowaniu, o dużych walorach odżywczych i cudownym zapachu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g krewetek
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorów
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • 1 szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki solimy i odstawiamy na 15 minut. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki.



Krok 2

Czosnek i połowę pokrojonych cebul podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez 2 minuty. Dodajemy krewetki, smażymy, przez kolejne 2 minuty. Wyjmujemy i układamy do półmiska.



Krok 3

Ponownie rozgrzewamy tłuszcz, smażymy pozostałe części cebuli. Dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Dodajemy sos sojowy i dusimy przez 10 minut.



Krok 4

Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, następnie dodajemy krewetki. Całość przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.