Sos pomidorowy z krewetkami i szczypiorkiem jest daniem smacznym i zdrowym. Potrawa dość łatwa w przygotowaniu, o dużych walorach odżywczych i cudownym zapachu.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki
Krewetki solimy i odstawiamy na 15 minut. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki.
Czosnek i połowę pokrojonych cebul podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez 2 minuty. Dodajemy krewetki, smażymy, przez kolejne 2 minuty. Wyjmujemy i układamy do półmiska.
Ponownie rozgrzewamy tłuszcz, smażymy pozostałe części cebuli. Dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Dodajemy sos sojowy i dusimy przez 10 minut.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, następnie dodajemy krewetki. Całość przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz