Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Zaczynam od rozmrożenia szpinaku.
Gotuję makaron zgodnie z instrukcją z opakowania.
Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i podsmażam posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili do czosnku dodaję szpinak, sok z cytryny, sól, pieprz i dodaję ¾ szczypty gałki muszkatołowej oraz ser feta. Mieszam dokładnie zawartość patelni i podgrzewam, aby odparować ewentualny nadmiar płynu.
Na dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlewam śmietankę, dodaję jajko i ser żółty. Mieszam dokładnie i duszę całość na średnim ogniu, tak by sos lekko bulgotał. W tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć.
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaję oliwę z oliwek. Mieszam dokładnie, aby cały pokrył się wybranym dodatkiem i nakładam odpowiednią porcję na talerze. Następnie na środku każdej porcji makaronu nakładam solidną porcję sosu szpinakowego. Opcjonalnie można posypać jeszcze całość startym żółtym serem.
Dodaj komentarz