Przygotowujemy wartswę jasną. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Mąkę, sól, olej mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego, ale nie lepkiego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce.
Ciasto jasne wałkujemy na ok 0,5 cm grubość. Ten sam proces robimy z warstwą dyniową. Warstwę dyniową układamy na warstwę jasną i delikatnie wałkujemy, aby dwie warstwy przylepiły się.
Ciasto rollujemy i tniemy na małe bułeczki (ok 2-3 cm). Zostawiamy bułeczki na 15 minut. Po tym czasie smażymy nasze bułeczki po ok. 7 minut z każdej strony.
Bułki idealnie nadają się do podania ich wraz z serem kanapkowym.
Dodaj komentarz