Zakręcone bułeczki dyniowe

Autor:

Aneta Gwiner

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.25/5

Oceń przepis

Ocena

4.25/5

Oceń przepis

Warstwa jasna:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 135 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Warstwa dyniowa:

  • 50 g puree z dyni
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 130 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie

Krok 1 

Przygotowujemy wartswę jasną. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok.



Krok 2

Mąkę, sól, olej mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego, ale nie lepkiego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce.



Krok 3

Ciasto jasne wałkujemy na ok 0,5 cm grubość. Ten sam proces robimy z warstwą dyniową. Warstwę dyniową układamy na warstwę jasną i delikatnie wałkujemy, aby dwie warstwy przylepiły się.



Krok 4

Ciasto rollujemy i tniemy na małe bułeczki (ok 2-3 cm). Zostawiamy bułeczki na 15 minut. Po tym czasie smażymy nasze bułeczki po ok. 7 minut z każdej strony.



Wskazówki

Bułki idealnie nadają się do podania ich wraz z serem kanapkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.