Rozgrzej piekarnik do 175°C. Natłuść blachę na muffinki lub wyłóż ją papierowymi foremkami.
W dużej misce wymieszaj rozgniecione banany, jajko, syrop klonowy, rozpuszczony olej kokosowy, puree z dyni i wanilię.
W drugiej misce połącz suche składniki: płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
Połącz mokre składniki z suchymi i delikatnie wymieszaj, aż do połączenia. Dodaj posiekane orzechy i czekoladowe groszki.
Przełóż masę do formy, wypełniając foremki do ¾ wysokości.
Piecz przez 18-20 minut, aż patyczek włożony do środka wyjdzie czysty.
Odstaw muffinki do wystudzenia na kilka minut przed wyjęciem z formy. Przed podaniem ozdób prażonymi, siekanymi orzechami, granolą i kawałkami czekolady. Smacznego!
Dodaj komentarz