Umyj i wysusz dokładnie słoik. Mąkę pszenną tortową wymieszaj z sodą, mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszaj ze szczyptą soli i przyprawą do piernika.
W słoiku układaj po kolei pojedyncze warstwy składników, najlepiej jasne z ciemnymi, dla bardziej atrakcyjnego wyglądu.
Na wierzchu ułóż żurawinę i pistacje.
Zakręć słoik, zawiąż ozdobną wstążką.
Przygotuj niewielki kartonik lub kolorową, najlepiej bardziej sztywną kartkę papieru.
Zrób dziurkę, przez którą przeciągniesz wstążkę.
Napisz instrukcję:
- przesyp składniki do miski i wymieszaj
- dodaj 1 jajko i 125 miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- zagnieć ciasto do połączenia składników
- na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałóż 16 porcji ciasta
- zwilżonymi dłońmi uformuj okrągłe ciastka
- piecz w temperaturze 180 °C przez ok 15 minut
Przywiąż do słoika karteczkę z instrukcją i ostrożnie zapakuj słoik, uważaj aby go nie przewrócić.
Dodaj komentarz