Ciastka DIY w słoiku

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 50 g niesolonych pistacji
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • Dodatkowo do pieczenia:
  • 125 g miękkiego masła Łaciate
  • 1 średnie jajko

Przygotowanie

Przygotowanie:

Umyj i wysusz dokładnie słoik. Mąkę pszenną tortową wymieszaj z sodą, mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszaj ze szczyptą soli i przyprawą do piernika.
W słoiku układaj po kolei pojedyncze warstwy składników, najlepiej jasne z ciemnymi, dla bardziej atrakcyjnego wyglądu.
Na wierzchu ułóż żurawinę i pistacje.
Zakręć słoik, zawiąż ozdobną wstążką.



Etykieta:

Przygotuj niewielki kartonik lub kolorową, najlepiej bardziej sztywną kartkę papieru.
Zrób dziurkę, przez którą przeciągniesz wstążkę.

Napisz instrukcję:
- przesyp składniki do miski i wymieszaj
- dodaj 1 jajko i 125 miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- zagnieć ciasto do połączenia składników
- na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałóż 16 porcji ciasta
- zwilżonymi dłońmi uformuj okrągłe ciastka
- piecz w temperaturze 180 °C przez ok 15 minut


Przywiąż do słoika karteczkę z instrukcją i ostrożnie zapakuj słoik, uważaj aby go nie przewrócić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.