Cukinie umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym lub kuchenną ściereczką. Odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na dwie połówki. Za pomocą łyżki usuń miąższ (przyda się na późniejszym etapie), pozostawiając grube na ok. 1 cm ścianki.
Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę, pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne. Paprykę umyj w zimnej wodzie, osusz, usuń nasiona oraz ogonek i pokrój w kostkę o grubości ok. 1 cm. Czosnek obierz z łusek i pokrój drobno.
Na patelni rozgrzej olej, przełóż na niego paprykę oraz pokrojony na mniejsze kawałki miąższ z cukinii. Dodaj przyprawy oraz czosnek. Zamieszaj i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż kolejne 2 - 3 minuty. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (najlepiej w opcji grzania góra - dół).
Wydrążone cukinie przełóż do naczynia żaroodpornego. Plastry sera przekrój na pół i włóż do połówek cukinii. Przełóż do środka podsmażone warzywa i posyp z wierzchu tartym serem mozzarella.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Podawaj gorące, smacznego!
Dodaj komentarz