Zapiekana cukinia z warzywami i serem

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • 100 g sera Gouda w plastrach Mlekpol
  • 150 g tartego sera mozzarella Mlekpol
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 1 słodka żółta papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie pomidory, najlepiej sezonowe
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżeczka przypraw prowansalskich
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Cukinie umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym lub kuchenną ściereczką. Odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na dwie połówki. Za pomocą łyżki usuń miąższ (przyda się na późniejszym etapie), pozostawiając grube na ok. 1 cm ścianki.



Krok 2

Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę, pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne. Paprykę umyj w zimnej wodzie, osusz, usuń nasiona oraz ogonek i pokrój w kostkę o grubości ok. 1 cm. Czosnek obierz z łusek i pokrój drobno.



Krok 3

Na patelni rozgrzej olej, przełóż na niego paprykę oraz pokrojony na mniejsze kawałki miąższ z cukinii. Dodaj przyprawy oraz czosnek. Zamieszaj i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż kolejne 2 - 3 minuty. Podsmażone warzywa zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia.



Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C (najlepiej w opcji grzania góra - dół).
Wydrążone cukinie przełóż do naczynia żaroodpornego. Plastry sera przekrój na pół i włóż do połówek cukinii. Przełóż do środka podsmażone warzywa i posyp z wierzchu tartym serem mozzarella.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Podawaj gorące, smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.