Szarpana wołowina to idealny dodatek do kanapki. Smakuje rewelacyjnie, jest krucha i delikatna. Czas samego duszenia jest długi, jednak warto raz na jakiś czas przygotować taką wołowinę do kanapek.
Danie: Śniadanie
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
W misce mieszamy ocet z miodem. Dodajemy chili i wędzoną paprykę. Mieszamy.
Cebulę kroimy w cienkie piórka. Rondel stawiamy na gazie. Wołowinę doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do rondla i obsmażamy chwilę z każdej strony. Wyjmujemy wołowinę. Wkładamy do rondla cebulę i podsmażamy tak długo, aż będzie miękka.
Wlewamy do rondla z cebulą, ocet z miodem i przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy nadmiar płynu. Następnie wkładamy mięso do powstałego sosu, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Po paru minutach zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy garnek pokrywką. Dusimy na bardzo małym ogniu przez około 6-8 godzin. Wołowina po wbiciu widelca powinna się rozchodzić i być bardzo miękka.
Gdy wołowina będzie już gotowa, Wyjmujemy ją z garnka i rozrywamy widelcem wzdłuż włókien. Następnie poszarpaną wołowinę wkładamy do sosu i mieszamy. Mięsa wychodzi dużo, resztą możemy np. zamrozić.
Cebulę czerwoną kroimy w cienkie piórka. Kromki chleba smarujemy masłem. Nakładamy szarpaną wołowinę oraz kilka piórek cebuli i podajemy.
Dodaj komentarz