Pieczona cukinia to przysmak dla każdego. To prosta potrawa. W wersji z mięsem i na bogato, zastąpi główny posiłek.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
Przygotowujemy farsz: obieramy pieczarki i kroimy w plastry. Smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso i mieszamy całość. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Myjemy cukinie. Przecinamy ją na pół. Łyżką wydrążamy gniazda nasienne. Skrapiamy cukinię oliwą z oliwek, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Nakładamy farsz z mięsa i grzybów. Posypujemy prażoną cebulką.
Pieczemy około 20 minut (w zależności od wielkości cukinii).
Po wyjęciu z pieca nakładamy kawałki pomidora i posypujemy startym parmezanem. Możemy też ozdobić posiekaną natką pietruszki.
Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Dodaj komentarz