Zapiekana faszerowana cukinia

Pieczona cukinia to przysmak dla każdego. To prosta potrawa. W wersji z mięsem i na bogato, zastąpi główny posiłek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 100 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 50 g parmezanu
  • 20 g prażonej cebuli
  • 1 pomidor
  • 100 g pieczarek
  • 20 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • Oliwa z oliwek
  • Świeża natka pietruszki
  • tymianek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 2

Przygotowujemy farsz: obieramy pieczarki i kroimy w plastry. Smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso i mieszamy całość. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 3

Myjemy cukinie. Przecinamy ją na pół. Łyżką wydrążamy gniazda nasienne. Skrapiamy cukinię oliwą z oliwek, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Nakładamy farsz z mięsa i grzybów. Posypujemy prażoną cebulką.



Krok 4

Pieczemy około 20 minut (w zależności od wielkości cukinii).



Krok 5

Po wyjęciu z pieca nakładamy kawałki pomidora i posypujemy startym parmezanem. Możemy też ozdobić posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.