Zupa jarzynowo-śmietankowa

Pyszna, jarzynowa zupa zabielana śmietanką Łaciatą. Całość podana w formie kremu. Temu nie sposób się oprzeć! Wybornie smakuje i jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ szklanki śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 ziemniaki
  • ½ kalafiora
  • 5 brukselek
  • 1 por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 garść świeżego lubczyku
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżki pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki. Por pokrój w plasterki. Wszystkie te warzywa razem z brukselką umieść w garnku i zalej 3 szklankami zimnej wody.



Krok 2

Dodaj posiekany lubczyk i natkę pietruszki. Gotuj ok. 10 minut, a potem przypraw i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę zblenduj, ale nie w całości – pozostaw część warzyw. Dodaj śmietankę i gotujemy jeszcze 5 minut.



Krok 3

Zupę podawaj ozdobioną niezblendowanymi warzywami. Możesz również zjeść ją z grzankami. Smacznego!



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-05 10:45:00

Wygląda wyśmienicie:)

Odpowiedz

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-07 11:54:00

Wygląda mega apetycznie :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.