Zupa jarzynowo-śmietankowa

Pyszna, jarzynowa zupa zabielana śmietanką Łaciatą. Całość podana w formie kremu. Temu nie sposób się oprzeć! Wybornie smakuje i jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 2 ziemniaki
  • - ½ kalafiora
  • - 5 brukselek
  • - 1 por
  • - natka pietruszki
  • - garść świeżego lubczyku
  • - 1 łyżka soli
  • - ½ łyżki pieprzu
  • - 1 ząbek czosnku
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Por kroimy w plasterki. Wszystkie te warzywa razem z brukselką umieszczamy w garnku i zalewamy 3 szklankami zimnej wody.



Krok 2

Dodajemy posiekany lubczyk i natkę pietruszki. Gotujemy ok. 10 minut, przyprawiamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Blendujemy, ale nie całość – pozostawiamy część niezblendowanych warzyw. Dodajemy śmietankę Łaciatą i gotujemy jeszcze 5 minut.



Krok 3

Podajemy np. z grzankami.



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-05 10:45:00

Wygląda wyśmienicie:)

Odpowiedz

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-07 11:54:00

Wygląda mega apetycznie :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.