Ćwiartka z kurczaka z pomarańczami i przyprawami

Aromatyczny pieczony kurczak z nutą pomarańczową to danie, które przypadnie do gustu każdemu. Bardzo ciekawe połączenie słodkiego smaku pomarańczy z mięsem, chili i ziołami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 4 pomarańcze
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżka miodu
  • 1 natka pietruszki
  • 4 goździki
  • 3 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok wyciskamy też z 2 innych pomarańczy. Czwartą pomarańczę obieramy i dzielimy na półksiężyce. Startą skórkę dodajemy do soku, dodajemy również 1 łyżkę oleju, chili, paprykę, miód, sól i pieprz. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i całość dokładnie mieszamy.



Krok 2

Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy kurczaka i odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 3

Po tym czasie kurczaka smażymy na oleju na złoto. Pod koniec smażenia dolewamy pozostały po marynowaniu sos i dodajemy półksiężyce pomarańczy. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.



Krok 4

Podajemy z natką pietruszki.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ania321

Opublikowany: 2018-03-11 11:42:00

Wygląda bardzo smacznie :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.