Ćwiartka z kurczaka z pomarańczami i przyprawami

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Składniki

Składniki:

4 ćwiartki z kurczaka

4 pomarańcze

½ łyżeczki chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki ostrej papryki

4 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

2 łyżka miodu

1 natka pietruszki

4 goździki

3 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

  • Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok wyciskamy też z 2 innych pomarańczy. Czwartą pomarańczę obieramy i dzielimy na półksiężyce. Startą skórkę dodajemy do soku, dodajemy również 1 łyżkę oleju, chili, paprykę, miód, sól i pieprz. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i całość dokładnie mieszamy.

Krok 2

  • Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy kurczaka i odstawiamy na 1 godzinę.

Krok 3

  • Po tym czasie kurczaka smażymy na oleju na złoto. Pod koniec smażenia dolewamy pozostały po marynowaniu sos i dodajemy półksiężyce pomarańczy. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Krok 4

  • Podajemy z natką pietruszki.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 1
Avatar

Wygląda bardzo smacznie :)

Czas wykonania tego przepisu: 01:00

Zobacz także