Aromatyczny pieczony kurczak z nutą pomarańczową to danie, które przypadnie do gustu każdemu. Bardzo ciekawe połączenie słodkiego smaku pomarańczy z mięsem, chili i ziołami.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok wyciskamy też z 2 innych pomarańczy. Czwartą pomarańczę obieramy i dzielimy na półksiężyce. Startą skórkę dodajemy do soku, dodajemy również 1 łyżkę oleju, chili, paprykę, miód, sól i pieprz. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy kurczaka i odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie kurczaka smażymy na oleju na złoto. Pod koniec smażenia dolewamy pozostały po marynowaniu sos i dodajemy półksiężyce pomarańczy. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
Podajemy z natką pietruszki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ania321
Opublikowany: 2018-03-11 11:42:00
Wygląda bardzo smacznie :)
Odpowiedz