Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, wodę i sól. Roztrzepać na gładkie, lejące się ciasto. Na patelni rozgrzać olej. Wylewać równe porcje ciasta i smażyć do zarumienienia.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak, smażyć do momentu odparowania wody (bez pokrywki), dodać przyprawy i pieprz (bez soli). Podsmażać jeszcze około 2 minuty. Ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Sery drobno pokroić i dodać do szpinaku i wymieszać.
W rondelku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojone pomidory. Przesmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać zioła, sól i pieprz. Gotować, aż do częściowego zredukowania płynów, po tym czasie dodać przecier pomidorowy.
Naleśniki napełniać farszem, zawijać i przekładać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Naleśniki zalać sosem i posypać startym parmezanem. Zapiekać przez około 25 minut.
Dodaj komentarz