Zapiekane naleśniki serowe

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

3.40/5

Oceń przepis

Ocena

3.40/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklana mleka Łaciate
  • ¾ szklanki wody gazowanej
  • Olej do smażenia
  • Sól

Farsz:

  • 250 g mozzarelli
  • 250 g szpinaku
  • ½ szkl. parmezanu
  • ½ szklanki gorgonzoli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki suszonych pomidorów
  • Sól
  • Pieprz

Sos:

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • Masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, wodę i sól. Roztrzepać na gładkie, lejące się ciasto. Na patelni rozgrzać olej. Wylewać równe porcje ciasta i smażyć do zarumienienia.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 3

Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak, smażyć do momentu odparowania wody (bez pokrywki), dodać przyprawy i pieprz (bez soli). Podsmażać jeszcze około 2 minuty. Ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.



Krok 4

Sery drobno pokroić i dodać do szpinaku i wymieszać.



Krok 5

W rondelku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojone pomidory. Przesmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać zioła, sól i pieprz. Gotować, aż do częściowego zredukowania płynów, po tym czasie dodać przecier pomidorowy.



Krok 6

Naleśniki napełniać farszem, zawijać i przekładać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Naleśniki zalać sosem i posypać startym parmezanem. Zapiekać przez około 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.