Jagnięce kotleciki a’la kofty

Kofty to pyszne, aromatyczne, malutkie kotlety z jagnięciny z dodatkiem przypraw. Można wykonać je na wiele sposobów. Można je podawać na ryżu lub z zmieniakami - same lub dodatkowo z sosem. Danie jest bardzo smaczne i niskokaloryczne.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 400 g mielonej jagnięciny
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mieszamy z przyprawami, imbirem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Przez chwilę wyrabiamy je rękami, aby się zaczęło sklejać.



Krok 2

Następnie przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy małe kuleczki i smażymy z każdej strony.



Wskazówki

Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz sosem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.