Pierś z kurczaka w sosie grzybowym z kolorową papryką

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • pieprz cayenne,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

SOS:

  • 1 duża cebula,
  • ok 200 g grzybów leśnych,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%,
  • sól i pieprz czarny

Przygotowanie

Krok 1

Olej wymieszać z papryką słodką, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z marynatą. Odstawić na około godzinę po czym smażyć z dwóch stron na rumiano. Zdjąć z patelni i przygotować sos. Grzyby leśne wrzucić na wrzącą wodę i gotować 5 minut. Odsączyć i odłożyć. Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni. Dodać pokrojone papryki w trzech kolorach i smażyć, aż zmiękną. Wtedy dołożyć grzyby, oprószając całość mąką. Podsmażyć i mieszając wlać śmietankę kremówkę. Sos rozcieńczać dolewając powoli bulion. Chwilę pogotować doprawiając do smaku, a na końcu do sosu włożyć usmażone medaliony z kurczaka. Podawać z dodatkami, np ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.