Zapiekanka makaronowa

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 25 dag makaronu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 młoda cukinia
  • 4 jajka
  • 4 duże łyżki śmietanki 18 % łaciata
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 150 g sera mozzarella Mlekpol
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej przez 8 - 10 minut i odcedzamy. Młodą cukinię dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na głębokim tłuszczu każdy plasterek z obu stron, a następnie zdejmujemy z patelni. Do ugotowanego makaronu wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę, parmezan doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cukinię i śmietanę, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na 40 minut. Podajemy gorącą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.