Tradycyjna lasagne z mięsem wołowym i cukinią w sosie pomidorowym. Jeśli lubisz włoską kuchnię, koniecznie wypróbuj.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawimy piekarnik na 180˚C.
W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al dente. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekana cebulkę, czosnek oraz mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy do smaku sola, pieprzem, oregano i bazylią.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami: makaron, mięso, cukinię. Wierzchnia warstwa składa się z makaronu. Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy 30 minut.
Dodaj komentarz