Lasagne z wołowiną i cukinią

Tradycyjna lasagne z mięsem wołowym i cukinią w sosie pomidorowym. Jeśli lubisz włoską kuchnię, koniecznie wypróbuj.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Makaron lasagne
  • 30 dag żółtego sera
  • Sól i pieprz
  • Bazylia
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawimy piekarnik na 180˚C.



Krok 2

W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al dente. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekana cebulkę, czosnek oraz mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy do smaku sola, pieprzem, oregano i bazylią.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy warstwami: makaron, mięso, cukinię. Wierzchnia warstwa składa się z makaronu. Całość posypujemy startym serem.



Krok 5

Pieczemy 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.