Zapiekanka warzywna z wędliną

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 70-80 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dag kiełbasy
  • 15 dag baleronu
  • 20 mieszanki warzywnej
  • Przyprawa jarzynka
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 jajka na twardo
  • 1 gotowy sos beszamel

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, odcedzić.



Krok 2

Oddzielnie w wodzie z dodatkiem przyprawy jarzynka blanszować mieszankę warzyw, odcedzić, osączyć.



Krok 3

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę.



Krok 4

Baleron pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki.



Krok 5

Połowę ziemniaków wsypać do naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem, wyłożyć cebulę, wędlinę, warzywa, pokrojone w plasterki jajka i pozostałe ziemniaki, oprószyć pieprzem.



Krok 6

Wierzch zalać przygotowanym według przepisu na opakowaniu sosem beszamel. Włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekać około 15-20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.