Zapiekanka z cukinią i pomidorami

Zapiekanka w wersji wegetariańskiej. Idealna propozycja na sezon letni. Sprawdzi się jako główne danie jak i lunch. Swoich zwolenników znajdzie również wśród dzieci.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g sera cheddar
  • 25 g parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 średnie cukinie
  • 5 pomidorów
  • 50 g masła

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 190 °C.



Krok 2

Oba rodzaje sera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię oraz pomidory myjemy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Łączymy ze sobą sery, oregano, bazylię i czosnek. Doprawiamy sola i pieprzem.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy kolejno cukinię oraz pomidorki. Posypujemy mieszanką ziół i sera.



Krok 4

Pieczemy około 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.