Zapiekanka z cukinią i pomidorami

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 2 cienkie zielone cukinie,
  • 4 średnie czerwone pomidory,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • mała gałązka rozmarynu,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię oraz pomidory myjemy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie. Ziemniaki studzimy, a cebulę kroimy w piórka. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy na przemian plastry cukinii, ziemniaków, pomidorów oraz cebuli. Zapiekankę posypujemy solą,pieprzem, ziołami prowansalskimi, natką pietruszki. Układamy gałązkę rozmarynu i polewamy oliwą z oliwek. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.