Zapiekanka z cykorią

Kremowa zapiekanka z cykorią to przepis sezonowy. Wart korzystać ze świeżych produktów dostępnych w sklepach lub na naszych ogródkach. Zdrowe danie na obiad lub kolacje dla całej rodziny

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 małe cykorie
  • 200 g wędzonej szynki o intensywnym smaku
  • 100 g makaronu kokardki
  • 60 g masła Łaciate
  • oliwa z oliwek
  • 40 g mąki
  • 400 ml mleka Łaciate
  • 300 g mozzarelli Mlekpol
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 2

Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Cykorię myjemy i przekrawamy na pół, oddzielamy głąb. Na patelni rozpuszczamy masło. Wkładamy cykorię i smażymy ją ostrożnie 2 minuty z każdej strony. Cykorię zdejmujemy z patelni i owijamy plastrem szynki.



Krok 3

Na ta sama patelnię wrzucamy poszatkowaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Gotujemy kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy do smaku oraz połowę startej mozzarelli.



Krok 4

Naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do środka makaron, zalewamy sosem. Na wierzchu układamy cykorię owiniętą w plastry szynki. Całość posypujemy reszta startej mozzarelli.



Krok 5

Pieczemy 25-30 minut.



Wskazówki

Przed podaniem, posypujemy zapiekankę świeżą pietruszką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.