Kremowa zapiekanka z cykorią to przepis sezonowy. Wart korzystać ze świeżych produktów dostępnych w sklepach lub na naszych ogródkach. Zdrowe danie na obiad lub kolacje dla całej rodziny
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawiamy piekarnik na 200°C.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Cykorię myjemy i przekrawamy na pół, oddzielamy głąb. Na patelni rozpuszczamy masło. Wkładamy cykorię i smażymy ją ostrożnie 2 minuty z każdej strony. Cykorię zdejmujemy z patelni i owijamy plastrem szynki.
Na ta sama patelnię wrzucamy poszatkowaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Gotujemy kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy do smaku oraz połowę startej mozzarelli.
Naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do środka makaron, zalewamy sosem. Na wierzchu układamy cykorię owiniętą w plastry szynki. Całość posypujemy reszta startej mozzarelli.
Pieczemy 25-30 minut.
Przed podaniem, posypujemy zapiekankę świeżą pietruszką.
Dodaj komentarz