Zapiekanka z groszkiem i marchewką

Fit zapiekanka z warzywami. Idealna propozycja na obiad lub kolacje dla całej rodziny. Zdrowa, smaczna i pożywna.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ brokułu
  • 3 marchewki
  • 30 dag zielonego groszku w strąkach
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • ząbek czosnku
  • 20 dag makaronu kokardki
  • 100 g tartej Mozzarelli Mlekpol
  • 100 g Mozzarelli Mlekpol w kostce
  • sos beszamelowy
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę myjemy i kroimy w plastry. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.



Krok 2

Nastawimy piekarnik na 180˚C. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek i smażymy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy marchew, brokuł i groszek. Dusimy całość kilka minut na wolnym ogniu. Przyprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wrzucamy ugotowany makaron oraz farsz warzywny. Zalewamy całość sosem beszamelowym. Na samym wierzchu układamy plastry mozzarelli.



Krok 4

Pieczemy 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.