Sezon grzybowy to dla każdego grzybiarza nie lada wyzwanie. Bogate zbiory otwierają cały wachlarz możliwości kulinarnych. W tym wydaniu: zapiekanka z leśnymi grzybami i ziemniakami.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy ostygną kroimy w talarki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Przyprawiamy sola i pieprzem. Całość smażymy.
W misce łączymy jajka ze śmietanką i jogurtem greckim. Przyprawiamy do smaku.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy ziemniaki, następnie wkładamy farsz grzybowy. Rozkruszamy kawałki sera pleśniowego. Zalewamy wszystko przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli.
Pieczemy 40 minut pod przykryciem.
Zwróć uwagę na pochodzenie oraz gatunek grzybów które chcesz wykorzystać do potrawy.
Dodaj komentarz