Zapiekanka z leśnymi grzybami i ziemniakami

Sezon grzybowy to dla każdego grzybiarza nie lada wyzwanie. Bogate zbiory otwierają cały wachlarz możliwości kulinarnych. W tym wydaniu: zapiekanka z leśnymi grzybami i ziemniakami.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g młodych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250 g grzybów leśnych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 120 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy ostygną kroimy w talarki.



Krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Przyprawiamy sola i pieprzem. Całość smażymy.



Krok 3

W misce łączymy jajka ze śmietanką Łaciatą i jogurtem greckim. Przyprawiamy do smaku.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy ziemniaki, następnie wkładamy farsz grzybowy. Rozkruszamy kawałki sera pleśniowego. Zalewamy wszystko przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli.



Krok 5

Pieczemy 40 minut pod przykryciem.



Wskazówki

Zwróć uwagę na pochodzenie oraz gatunek grzybów które chcesz wykorzystać do potrawy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.