Zapiekanka z warzywami

Zapiekanka z sezonowymi warzywami to zawsze dobry pomysł. Warto wybrać się na nasz ogródek i wyczarować proste i pyszne danie dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 6-8 plastrów wędzonej szynki (lub innej wędliny)
  • 250 g żółtego sera
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 300 ml sosu beszamelowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Tymianek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plastry. Ser ścieramy na tarce. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do połowy miękkości.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy szynkę pokrojoną w kosteczkę. Wsypujemy ugotowany ryż. Całość smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Całość mieszamy.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do środka farsz. Wlewamy sos beszamelowy. Całość posypujemy żółtym serem. Na wierzchu układamy plastry cukinii oraz pomidora.



Krok 4

Pieczemy pod przykryciem 20 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kilka minut do zrumienienia warzyw.



Wskazówki

Alternatywę dla ryżu może stanowić makaron lub ziemniak.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.