Zapiekanka z sezonowymi warzywami to zawsze dobry pomysł. Warto wybrać się na nasz ogródek i wyczarować proste i pyszne danie dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plastry. Ser ścieramy na tarce. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do połowy miękkości.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy szynkę pokrojoną w kosteczkę. Wsypujemy ugotowany ryż. Całość smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Całość mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do środka farsz. Wlewamy sos beszamelowy. Całość posypujemy żółtym serem. Na wierzchu układamy plastry cukinii oraz pomidora.
Pieczemy pod przykryciem 20 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kilka minut do zrumienienia warzyw.
Alternatywę dla ryżu może stanowić makaron lub ziemniak.
Dodaj komentarz