Pieczone żeberka w sosie pomarańczowym

Pieczone żeberka w sosie pomarańczowym wyróżniają się wspaniałym smakiem. Wyborne danie, z pewnością zadowoli każdego. Warto przygotować ten niezwykle smaczny posiłek.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 4 szklanki naturalnego bulionu warzywnego

Marynata

  • 2 szklanki wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • cytryna do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka dokładnie myjemy, następnie suszymy.



Krok 2

Obieramy czosnek, który następnie drobno siekamy, mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.



Krok 3

Gotujemy bulion, w którym umieszczamy żeberka i gotujemy je przez 1 godzinę na średnim ogniu. Po ugotowaniu żeberka przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Następnie umieszczamy je na 6 godzin w lodówce.



Krok 4

Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Dekorujemy cytryną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.