Rustykalna tarta ze śliwkami i migdałami

Pyszna tarta z dodatkiem migdałów to pomysł na oryginalną tarte z owocami. Koniecznie wypróbuj ten przepis w sezonie na śliwki.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 110 g zimnego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka maślanki

Nadzienie:

  • 600 g śliwek węgierek (bez pestek)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • garść migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Mąki przesiewamy i dodajemy pokrojone masło, cukier i sól. Mieszamy ze sobą składniki. Sok z cytryny mieszamy z maślanką i dodajemy do ciasta. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego spłaszczoną kulę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy. Śliwki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Usuwamy pestki. Następnie układamy je na spodzie ciasta (zostawiamy ok. 3-4 cm wolnego ciasta od brzegu). Posypujemy śliwki cukrem.



Krok 3

Brzegi ciasta zawijamy. Następnie smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy gotowe ciasto do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu całość posypujemy posiekanymi migdałami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.