Pyszna tarta z dodatkiem migdałów to pomysł na oryginalną tarte z owocami. Koniecznie wypróbuj ten przepis w sezonie na śliwki.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy
Mąki przesiewamy i dodajemy pokrojone masło, cukier i sól. Mieszamy ze sobą składniki. Sok z cytryny mieszamy z maślanką i dodajemy do ciasta. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego spłaszczoną kulę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy. Śliwki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Usuwamy pestki. Następnie układamy je na spodzie ciasta (zostawiamy ok. 3-4 cm wolnego ciasta od brzegu). Posypujemy śliwki cukrem.
Brzegi ciasta zawijamy. Następnie smarujemy brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy gotowe ciasto do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu całość posypujemy posiekanymi migdałami.
Dodaj komentarz