Zapiekanka z ziemniaków to prosty i tani posiłek. Potrzebne składniki powinnaś mieć w domu! Idealna propozycja na sycący obiad lub kolację.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawiamy piekarnik na 180°C.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości około 1 cm i gotujemy 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Cebulę natomiast kroimy w cienkie piórka i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy.
Czas na przygotowanie sosu beszamelowego: W garnku przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła. Zestawiamy naczynie z ognia i dodajemy mleko, cały czas energicznie mieszając. Następnie doprowadzamy do wrzenia oraz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodajemy starty żółty ser.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki i mięso. Na samym wierzchu układamy plasterki ziemniaków i zalewamy wszystko przygotowanym wcześniej sosem.
Pieczemy 35 minut.
Dodaj komentarz