Zapiekanka z ziemniakami i mięsem

Zapiekanka z ziemniaków to prosty i tani posiłek. Potrzebne składniki powinnaś mieć w domu! Idealna propozycja na sycący obiad lub kolację.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • Pieprz
  • Sól
  • 5 dag startego żółtego

Sos beszamelowy:

  • 3 szklanki mleka Łaciate
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 czubata łyżka masła Łaciate
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki
  • Szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C.



Krok 2

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości około 1 cm i gotujemy 4 minuty w lekko osolonej wodzie. Cebulę natomiast kroimy w cienkie piórka i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy.



Krok 3

Czas na przygotowanie sosu beszamelowego: W garnku przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła. Zestawiamy naczynie z ognia i dodajemy mleko, cały czas energicznie mieszając. Następnie doprowadzamy do wrzenia oraz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodajemy starty żółty ser.



Krok 4

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki i mięso. Na samym wierzchu układamy plasterki ziemniaków i zalewamy wszystko przygotowanym wcześniej sosem.



Krok 5

Pieczemy 35 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.