Słodko-pikantny kurczak Gochujang

Słodko-kwaśny kurczak gochujang to szybkie danie z woka o koreańskich smakach.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ⅓ szklanki pasty gochujang
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego wina ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 1 ½ łyżeczki prażonych nasion sezamu
  • 3 łyżki zielonej cebuli
  • 6 szklanek ugotowanego ryżu

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj pastę gochujang, sos sojowy, słodkie wino ryżowe, miód, starty czosnek, olej sezamowy i starty imbir. Wymieszaj.



Krok 2

Kurczaka umyj i pokrój w małą kostkę. Rozgrzej olej na średnim ogniu w woku lub dużej patelni. Dodaj połowę kurczaka do woka i smaż przez ok. 5 min na średnim ogniu, aż mięso przestanie być różowe. Mieszaj od czasu do czasu.



Krok 3

Zdejmij kurczaka z woka. Powtórz z pozostałym kurczakiem. Wszystkie ugotowane kawałki kurczaka przełóż z powrotem do woka.



Krok 4

Marynatę dodaj do woka. Smaż jeszcze ok. 3 min, aż sos zgęstnieje.



Krok 5

Przed podaniem danie posyp sezamem i posiekaną zieloną cebulą. Podawaj natychmiast z ugotowanym ryżem. Smacznego!



Wskazówki

Pamiętaj, aby w tym przepisie użyć pasty gochujang zamiast sosu gochujang.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.