Słodko-kwaśny kurczak gochujang to szybkie danie z woka o koreańskich smakach.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj pastę gochujang, sos sojowy, słodkie wino ryżowe, miód, starty czosnek, olej sezamowy i starty imbir. Wymieszaj.
Kurczaka umyj i pokrój w małą kostkę. Rozgrzej olej na średnim ogniu w woku lub dużej patelni. Dodaj połowę kurczaka do woka i smaż przez ok. 5 min na średnim ogniu, aż mięso przestanie być różowe. Mieszaj od czasu do czasu.
Zdejmij kurczaka z woka. Powtórz z pozostałym kurczakiem. Wszystkie ugotowane kawałki kurczaka przełóż z powrotem do woka.
Marynatę dodaj do woka. Smaż jeszcze ok. 3 min, aż sos zgęstnieje.
Przed podaniem danie posyp sezamem i posiekaną zieloną cebulą. Podawaj natychmiast z ugotowanym ryżem. Smacznego!
Pamiętaj, aby w tym przepisie użyć pasty gochujang zamiast sosu gochujang.
Dodaj komentarz