Azjatycki kurczak w miodzie i sezamie

Panierowane kawałki piersi kurczaka w idealnie wyważonym sosie na bazie miodu, sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego to pomysł na obiad w stylu azjatyckim. Całość posypana ziarnami sezamu. Kurczak najlepiej smakuje podawany z ryżem jaśminowym i warzywami, na przykład brokułami.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Sezam

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Sezam

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g filetu z kurczaka,
  • - 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • - 3 łyżki ziaren sezamu,
  • - 3 łyżki miodu,
  • - 2 łyżki sosu sojowego,
  • - 2 łyżki octu ryżowego,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • - 1 jajko,
  • - sól i pieprz,
  • - olej roślinny (np. rzepakowy)

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubszą kostkę, a następnie wymieszać w miseczce z solą i pieprzem. W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajko, a do drugiego wsypać mąkę. Obtoczyć kurczaka najpierw w jajku, a później w mące.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć z każdej strony na złoto.



Krok 3

W międzyczasie czosnek zetrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić. Dodać do kurczaka na patelnię, przesmażyć razem.



Krok 4

W miseczce wymieszać miód, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać, aby sos pokrył całkowicie kawałki kurczaka.



Krok 5

Przed podaniem posypać ziarnami sezamu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.