Panierowane kawałki piersi kurczaka w idealnie wyważonym sosie na bazie miodu, sosu sojowego, octu ryżowego i oleju sezamowego to pomysł na obiad w stylu azjatyckim. Całość posypana ziarnami sezamu. Kurczak najlepiej smakuje podawany z ryżem jaśminowym i warzywami, na przykład brokułami.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze, Sezam
Bez laktozy
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubszą kostkę, a następnie wymieszać w miseczce z solą i pieprzem. W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajko, a do drugiego wsypać mąkę. Obtoczyć kurczaka najpierw w jajku, a później w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć z każdej strony na złoto.
W międzyczasie czosnek zetrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić. Dodać do kurczaka na patelnię, przesmażyć razem.
W miseczce wymieszać miód, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać, aby sos pokrył całkowicie kawałki kurczaka.
Przed podaniem posypać ziarnami sezamu.
Dodaj komentarz