Makaron z sosem bolognese

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 40 dag mięsa mielonego,
  • 20 dag selera,
  • 4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 puszki krojonych pomidorów ( 400 gram każda),
  • 100 gram bruschetty z pomidorami,
  • olej do smażenia,
  • 1 płaska łyżeczka soli cebulowej,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka z czubkiem ziół prowansalskich,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta cukru,
  • paczka makaronu ( 0,5 kg ),
  • woda do gotowania makaronu,
  • sól do wody,
  • olej do wody

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa myjemy i obieramy, kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę z czosnkiem przez chwilę i dodajemy marchew, seler. Smażymy przez około 10 minut, mieszamy. Następnie dodajemy mięso i smażymy przez kolejne 10 minut, mieszamy. Dokładamy pomidory i smażymy ( na małym ogniu ) przez kolejne 30 minut, cały czas mieszamy. Na samym końcu dodajemy bruschettę i przyprawy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem według instrukcji na opakowaniu. Sos podajemy z ugotowanym makaronem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.