Tarta z jeżynami to pyszny letni deser. Warto ją przygotować w sezonie letnim, kiedy możemy bez problemu kupić jeżyny. Deser na pewno zasmakuje wszystkim domownikom, nawet tym bardzo wybrednym.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Masło kroimy w kostkę. Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy razem z masłem. Dodajemy ser i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto po upływie czasu wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wkładamy na formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy folią aluminiową z obciążeniem np. ryżem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10-15 minut. Piekarnika nie wyłączamy.
Przygotowujemy krem. Schłodzoną Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem. Dodajemy powoli jogurt. Osobno lekko ubijamy jajka i również dodajemy do masy. Następnie dodajemy wanilię i delikatnie wszystko łączymy. Wykładamy masę na upieczony spód.
Jeżyny czyścimy i układamy na tarcie. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut.
Dodaj komentarz