Tarta z jeżynami

Tarta z jeżynami to pyszny letni deser. Warto ją przygotować w sezonie letnim, kiedy możemy bez problemu kupić jeżyny. Deser na pewno zasmakuje wszystkim domownikom, nawet tym bardzo wybrednym.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 250 g mąki
  • - 250 g masła zimnego
  • - 250 g sera ricotta

Nadzienie

  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% lub 36% - schłodzonej
  • - 200 ml jogurtu greckiego
  • - 1 jajko
  • - 2 żółtka
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • - 40 g cukru pudru
  • - ok 250 g jeżyn

Dodatkowo

  • - 60 g ryżu suchego

Przygotowanie

Krok 1

Masło kroimy w kostkę. Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy razem z masłem. Dodajemy ser i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Ciasto po upływie czasu wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wkładamy na formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy folią aluminiową z obciążeniem np. ryżem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10-15 minut. Piekarnika nie wyłączamy.



Krok 4

Przygotowujemy krem. Schłodzoną Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem. Dodajemy powoli jogurt. Osobno lekko ubijamy jajka i również dodajemy do masy. Następnie dodajemy wanilię i delikatnie wszystko łączymy. Wykładamy masę na upieczony spód.



Krok 5

Jeżyny czyścimy i układamy na tarcie. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.