Składniki:

  • 550 g ziemniaków
  • 350 g białej kiełbasy
  • 2 jajka
  • 100 g tartego sera Gouda Mlekpol
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 100 ml zakwasu na żur
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz i zagotuj w osolonej wodzie, przez około 15 minut. Odcedź i ostudź. Pokrój w talarki.



Krok 2

Kiełbasę wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez ok. 5-10 min. Przestudź i pokrój w plasterki.



Krok 3

W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę, zakwas i mleko. Gotuj ciągle mieszając, aż do zgęstnienia i połączenia wszystkich składników.



Krok 4

W osobnej miseczce roztrzep jajka z solą i pieprzem.



Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. W naczyniu warstwami układaj naprzemiennie ziemniaki i kiełbasę. Zalej wszystko jajkami i sosem z patelni.



Krok 6

Wierzch posyp tartym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.