Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i rozmarynem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 550 g ziemniaków
  • 350 g białej kiełbasy
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera Gouda Mlekpol
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 100 ml zakwasu na żur
  • Świeży rozmaryn
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i zagotować w osolonej wodzie przez około 15 minut. Odcedzić, wystudzić. Pokroić w talarki.



Krok 2

Oczyszczamy kiełbasę i kroimy w plasterki.



Krok 3

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zakwas i mleko, podgrzewamy ciągle mieszając, aż do zgęstnienia i połączenia wszystkich składników.



Krok 4

W osobnej miseczce roztrzepać jajka z solą i pieprzem.



Krok 5

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, warstwami wykładamy naprzemiennie ziemniaki i kiełbasę. Zalewamy jajkami i sosem z patelni.



Krok 6

Wierzch posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.