Tarta z jajkami

Autor:

Monika Och

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 120 g masła Łaciate
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki wody

Farsz:

  • Ok. 200 g szynki pokrojonej w kostkę
  • Ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
  • 200 g śmietanki 18 % Łaciata
  • 1 jajko
  • Pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • 4 ugotowane na twardo jajka

Przygotowanie

Ciasto

Wszystkie składniki na spód umieścić w misce: mąkę , jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i chłodzić w lodówce prze 30 min.Formę o średnicy 23-25 cm. posmarować delikatnie masłem . Tak przygotowaną blaszkę wylepić cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.) Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem/fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.



Farsz

W misce wymieszać śmietankę, surowe jajko i starty żółty ser. Następnie dodać szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać.




Nadzienie przełożyć na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka przekrojone na połówki. Zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-30 min., aż masa się zetnie, a ser zrumieni.




Podać z sosem czosnkowym.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

ania

Opublikowany: 2018-01-11 19:03:00

Muszę wypróbować bo smakowicie wygląda.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.