Zapiekany łosoś

Łosoś w wersji na prosto i szybko. Nie masz pomysłu na kolację lub niezapowiedzianą wizytę znajomych? To danie dla Ciebie!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety łososia norweskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego koperku
  • 150 g startego żółtego sera Gouda Mlekpol
  • 50 ml śmietanki Łaciata 12%
  • 200 ml jogurtu Augustowskiego naturalnego
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 225ºC.



Krok 2

Łososia kroimy w większą kostkę. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na kilkanaście minut.



Krok 3

Przygotowujemy sos: mieszamy Śmietankę Łaciatą z jogurtem naturalnym. Dodajemy sól, pieprz i straty na tarce ser.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy rybę i pieczemy 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, polewamy rybę sosem i pieczemy kolejne 15 minut.



Wskazówki

Przed podaniem posypujemy danie koperkiem

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.